Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις ενοικιάσεις αυτοκινήτων


rent car airport
rent car airport
rent car airport

Η ενοικίαση αυτοκινήτου είναι ένας τρόπος μετακίνησης που διασφαλίζει άνεση, αλλά αρκετές φορές και οικονομία, τόσο στη διάρκεια των διακοπών όσο και σε επαγγελματικά ταξίδια. Πριν προχωρήσετε στην ενοικίαση κάποιου οχήματος, καλό είναι να έχετε λάβει υπόψη σας τα παρακάτω:


Διαδικασία Κράτησης

Οι εταιρείες ενοικίασης δεν δεσμεύονται για συγκεκριμένες μάρκες αυτοκινήτων, αλλά για κατηγορία (ανάλογα με τα κυβικά) ή τύπο του αυτοκινήτου (Πολυμορφικό, SUV κλπ).
Αν χρειάζεστε κάποιον επιπλέον εξοπλισμό (πχ Navigator ή παιδικό κάθισμα), ζητήστε τον όταν κάνετε την κράτηση και ρωτήστε για ενδεχόμενο επιπλέον κόστος.
Σε περίπτωση που επιθυμείτε να μετακινηθείτε σε χώρα εκτός Ελλάδας, θα πρέπει να ενημερώσετε εγκαίρως την εταιρεία ενοικίασης , ώστε να προετοιμάσει και να σας εφοδιάσει τα απαραίτητα έγγραφα.
Για την ενοικίαση απαιτείται να έχετε μαζί σας δίπλωμα οδήγησης, ταυτότητα ή διαβατήριο και πιστωτική κάρτα, που είναι απαραίτητη ακόμα και αν σκοπεύετε να πληρώσετε με μετρητά.
Γενικά, προτείνεται η κράτηση να έχει προηγηθεί της ημερομηνίας παραλαβής του αυτοκινήτου, ιδιαίτερα σε περιόδους τουριστικής αιχμής, ώστε να διασφαλίσετε την ενοικίαση οχήματος της κατηγορίας που σας ενδιαφέρει σε πιο συμφέρουσες τιμές.


Διαδικασία Παραλαβής

Κατά την παραλαβή του αυτοκινήτου, θα πρέπει να υπογράψετε το Μισθωτήριο Συμβόλαιο, που είναι το επίσημο συμφωνητικό ανάμεσα σε εσάς και την Εταιρεία Ενοικίασης. Σε αυτό αναφέρονται λεπτομερώς οι όροι ενοικίασης: ημερομηνίες παραλαβής και επιστροφής, μίσθωμα, επιπλέον οδηγός, ασφαλιστικές καλύψεις κ.α. Αν πρόκειται να οδηγήσει το αυτοκίνητο και άλλο άτομο εκτός από εσάς, θα πρέπει να το δηλώσετε και να αναγράφεται στο συμβόλαιο, ώστε να είστε καλυμμένοι σε περίπτωση ατυχήματος. Για να είστε πλήρως ασφαλισμένοι, μπορείτε να ζητήσετε να κάνετε μικτή ασφάλιση με κάποια επιπλέον χρέωση.
Πριν την παραλαβή είναι πολύ σημαντικό να ελέγξετε προσεκτικά την κατάσταση του αυτοκίνητου και να καταγράψετε πιθανές μικροζημιές (π.χ. γρατζουνιές ή βαθουλώματα) στο μισθωτήριο συμβόλαιο, ενώ βεβαιωθείτε ότι η ρεζέρβα και τα εργαλεία είναι στη θέση τους.


Συμβάντα κατά τη διάρκεια της ενοικίασης

Βλάβη οχήματος. Οι περισσότερες εταιρείες ενοικίασης συνεργάζονται με κάποια εταιρεία Οδικής Βοήθειας και θα πρέπει να σας ενημερώσουν για τα αντίστοιχα τηλέφωνα επικοινωνίας. Σε περίπτωση βλάβης επικοινωνήστε τόσο με την Οδική Βοήθεια όσο και το γραφείο ενοικίασης.
Παραβάσεις ΚΟΚ. Όσο διάστημα κάνετε χρήση του Ενοικιαζόμενου Αυτοκίνητου είστε υπεύθυνοι στις Αρχές για ενδεχόμενες παραβιάσεις του ΚΟΚ, καθώς και τα πρόστιμα που συνεπάγονται.


Επιστροφή του αυτοκινήτου

Κατά την επιστροφή του αυτοκινήτου, η εταιρεία ενοικίασης θα πραγματοποιήσει κάποιο έλεγχο για την κατάσταση του οχήματος. Αν επιστρέφετε σε σταθμό με μεγάλη κίνηση (κυρίως αεροδρόμια), φροντίστε να έχετε κάποιο χρόνο για την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου ελέγχου. Σε περίπτωση που υπάρχει κάποια μικροζημιά, η εταιρεία θα σας χρεώσει το ποσό που αντιστοιχεί στην επισκευή.
Πριν παραδώσετε τα κλειδιά, βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε ξεχάσει κάποιο προσωπικό αντικείμενο (πχ κινητό, γυαλιά, πορτοφόλι).


Σελίδα σύγκρισης τιμών ενοικίασης και on-line κράτησης

Για την κράτηση του ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την παρακάτω πλατφόρμα σύγκρισης τιμών μεταξύ ενός πολύ μεγάλου εύρους ελληνικών και διεθνών εταιριών (Avis, Budget, Europcar, Hertz, Sixt κ.α.): Rentalcars.com