Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης "Μακεδονία"

Διεθνές Αεροδρόμιο

Κωδικοί IATA: SKG,  ICAO: LGTS

αεροδρομιο Θεσσαλονίκης 'Μακεδονία', χαρτης, αποστάσεις  Θέση αεροδρομίου (χάρτης, χιλιομετρικές αποστάσεις)

Το αεροδρόμιο Μακεδονία βρίσκεται σε απόσταση 16 χιλιομέτρων, νότια της πόλης της Θεσσαλονίκης, στο Δήμο Θέρμης.

Απόσταση μεταξύ αεροδρομίου
& επιλεγμένων προορισμών
Θεσσαλονίκη (κέντρο) 16 χλμ.
Λιμάνι Θεσσαλονίκης 18 χλμ.
Σιδηροδρομικός Σταθμός 20 χλμ.
ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης 21 χλμ.
ΚΤΕΛ Χαλκιδικής 9 χλμ.
Καλλιθέα 77 χλμ.
Κατερίνη 99 χλμ.
Σέρρες 101 χλμ.
Βέροια 102 χλμ.
Ουρανούπολη 119 χλμ.

Από και προς το αεροδρόμιο 'Μακεδονία'

αεροδρομιο Θεσσαλονίκης Μακεδονία, προσβαση με αυτοκινητο Μετακίνηση με Αυτοκίνητο

Το αεροδρόμιο συνδέεται με το κέντρο της Θεσσαλονίκης μέσω του αυτοκινητοδρόμου Α25 (Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών). Η διαδρομή με το αυτοκίνητο διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Διεύθυνση για συσκευή πλοήγησης (GPS): Ε.Ο. Αεροδρομίου - Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη 55103, Ελλάδα


αεροδρομιο Θεσσαλονίκης Μακεδονία, προσβαση με λεωφορειο, κοστος Μετακίνηση με Λεωφορείο

Το αεροδρόμιο 'Μακεδονία' εξυπηρετείται από τα λεωφορεία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης. Η στάση των λεωφορείων βρίσκεται έξω από την πύλη αφίξεων του Τερματικού σταθμού Τ1 και σε απόσταση 100 μέτρων από τον Τερματικό σταθμό Τ2.αεροδρομιο Μακεδονία θεσσαλονικη σταση λεωφορείου αγορα εισιτηρίων

Η διαδρομή μέχρι το κέντρο της Θεσσαλονίκης διαρκεί 40 – 50 λεπτά, ανάλογα με την κίνηση. Εισιτήρια μπορείτε να προμηθευτείτε από το κιόσκι του ΟΑΣΘ, που βρίσκεται δίπλα από τη στάση των λεωφορείων.
Στοιχεία επικοινωνίας ΟΑΣΘ:

 Τηλέφωνο 11085, +30 2310 981.100
📧 Email oasth@oasth.gr
 Ταχ. διεύθυνση Αλ. Παπαναστασίου 90, 3ος όροφος,
τκ 54644, Θεσσαλονίκη

Χρήσιμες συνδέσεις ΟΑΣΘ:
Δρομολόγια αεροδρομίου: oasth.gr/#el/aerodromio-makedonia/
Κόστος εισιτηρίων: oasth.gr/#el/komistra/


αεροδρομιο Θεσσαλονίκης Μακεδονία, ταξι, κρατηση, κοστος Μετακίνηση με Ταξί

Το ταξί αποτελεί το γρηγορότερο και πιο άνετο τρόπο μετακίνησης από και προς το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης. Αν επιθυμείτε να επιβιβαστείτε σε κάποιο ταξί από το αεροδρόμιο πρέπει να μεταβείτε στη χωροθετημένη πιάτσα, έξω από τον τερματικό σταθμό Τ1, που λειτουργεί όλο το 24ωρο. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε προκράτηση, ώστε ένας οδηγός να σας περιμένει στο χώρο των αφίξεων.


Προ-κράτηση ταξί Αεροδρομίου

Υπηρεσία online κράτησης ταξί αεροδρομίου Μακεδονία:  welcomepickups.com/thessaloniki/airport-taxi


αεροδρομιο Μακεδονία θεσσαλονικη ταξι κρατηση

H Welcome Pickups είναι η κορυφαία, ελληνική εταιρία παροχής υπηρεσιών ταξί αεροδρομίων, που δραστηριοποιείται σε 200 προορισμούς παγκοσμίως, και μεταφέρει ετησίως περισσότερους από 1.000.000 ικανοποιημένους επιβάτες.
Για τις παρεχόμενες υπηρεσίες της λαμβάνει άριστη βαθμολογία στις πλατφόρμες Tripadvisor, Trustpilot και Google.


αεροδρομιο θεσσαλονίκης μακεδονία, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα  Εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων


αεροδρομιο Μακεδονία θεσσαλονικη ενοικιαζόμενα αυτοκινητα κρατηση γραφεία

Τα γραφεία ενοικίασης βρίσκονται έξω από την αίθουσα αφίξεων, ενώ ο χώρος στάθμευσης των οχημάτων σε κοντινό parking. Στο χώρο στάθμευσης μπορείτε να μεταβείτε με μικρό λεωφορείο που διέρχεται μπροστά από την πύλη του τερματικού σταθμού. Για την ενοικίαση θα χρειαστείτε να έχετε μαζί σας ταυτότητα ή διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης και πιστωτική κάρτα. Στο αεροδρόμιο 'Μακεδονία' δραστηροποιούνται οι παρακάτω εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων:

Εταιρεία Τηλέφωνο email
Avance +30 2310 489296 skagpt@avance.gr
Avis / Budget +30 2310 473858 thessaloniki-ap@avis.gr
Hertz / Thrifty +30 2310 473952 reservations@hertz.gr,
reservations@thrifty.com.gr
Sixt +30 2310 476508 sdskthess@sixt.gr

Προτείνεται να κάνετε κράτηση του αυτοκινήτου πριν την άφιξή σας στο αεροδρόμιο, ώστε να έχετε κάνει την απαραίτητη έρευνα αγοράς και να διασφαλίσετε την ενοικίαση του οχήματος που σας εξυπηρετεί σε πιο οικονομικές τιμές.
Σελίδες σύγκρισης τιμών ενοικίασης αεροδρομίου και online κράτησης:
Rentalcars.com
Carnmotion.gr

Πληροφορίες Πτήσεων (Flight Status)

Στις παρακάτω σελίδες μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για την κατάσταση των πτήσεων (προγραμματισμένη και αναμενόμενη ώρα αναχώρησης και άφιξης) από και προς το αεροδρόμιο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης.
aegeanair.com/flight-status/
olympicair.com//flight-status/
skg-airport.gr/el/flights--more/flights--destinations#arrivals--departures

Στοιχεία επικοινωνίας αεροδρομίου 'Μακεδονία'

 Τηλέφωνο +30 2310 - 985000
📠 Fax +30 2310 - 475555
📧 Φόρμα επικοινωνίας skg-airport.gr/el/skg/feedback
 Ταχυδρομική διεύθυνση Διεθνές Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης 'Μακεδονία',
Ταχυδρομική Θυρίδα 22605, 551 03 Καλαμαριά,
Θεσσαλονίκη

αεροδρομιο θεσσαλονίκης μακεδονία, links  Χρήσιμες συνδέσεις αεροδρομίου Μακεδονία

1. Αεροπορικές εταιρείες
2. Parking
3. Εστιατόρια, Μαγαζιά, Παρεχόμενες Υπηρεσίες
4. Πρόγνωση καιρού αεροδρομίου

Διάρκεια πτήσης από/προς κύρια ελληνικά αεροδρόμια

Αεροδρόμιο Αθηνών (Ελ. Βενιζέλος): 50 λεπτά
Αεροδρόμιο Ηρακλείου: 75 λεπτά
Αεροδρόμιο Καλαμάτας: 70 λεπτά
Αεροδρόμιο Κω: 70 λεπτά
Αεροδρόμιο Μυτιλήνης: 60 λεπτά
Αεροδρόμιο Ρόδου: 65 λεπτά
Αεροδρόμιο Σάμου: 80 λεπτά

Online Shops για αγορά αεροπορικών εισιτηρίων

 Aegean Airlines 
 Olympic Air 
 Airshop.gr 

Χρήσιμες σελίδες

Πλατφόρμα με τα καλύτερα και οικονομικότερα Καταλύματα: Trivago
Tips για αγορά φθηνών αεροπορικών εισιτηρίων
Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ενοικίαση αυτοκινήτου
Κόστος μετακίνησης από/προς το Ελ. Βενιζέλος με Μέσα Μαζικής Μεταφοράςαεροδρομιο θεσσαλονίκης μακεδονία, πληροφοριες  Γενικές Πληροφορίες για το αεροδρόμιο Μακεδονία


αεροδρομιο Θεσσαλονίκης Μακεδονία

Το διεθνές αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης είναι το τρίτο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ελλάδας, μετά τα αεροδρόμια Αθηνών και Ηρακλείου, και το 72ο της Ευρώπης από άποψη επιβατικής κίνησης με 7,029,957 επιβάτες το 2023 (από 5,923,175 το 2022). Συνδέεται μέσω απευθείας πτήσεων με 16 ελληνικές πόλεις και πάνω από 90 διεθνείς σε 27 χώρες.

Εγκαταστάσεις

Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν δύο αεροδιαδρόμους μήκους 3.440 και 2.410 μέτρων και δύο τερματικούς σταθμούς (Terminals). Ο παλαιότερος τερματικός ονομάζεται Τ1, ενώ ο νέος που παραδόθηκε το 2020, ονομάζεται Τ2. Οι τερματικοί σταθμοί αποτελούνται από τρία επίπεδα:
   - Επίπεδο εδάφους. Εξυπηρετούνται μόνον αφίξεις και χωρίζεται στα τμήματα διεθνών αφίξεις/εκτός Σένγκεν και εσωτερικών αφίξεις/εντός Σένγκεν. Ο τερματικός Τ1 διαθέτει 3 ζώνες παραλαβής αποσκευών και ο τερματικός Τ2, 4 ζώνες.
   - Πρώτος όροφος. Εξυπηρετεί αποκλειστικά αναχωρήσεις (εσωτερικές και εξωτερικές), ενώ περιλαμβάνει και εμπορικό κέντρο. Στο επίπεδο αυτό υπάρχουν 44 μετρητές check-in, 12 σημεία ασφαλείας και ελέγχου, 24 πύλες αναχώρησης, χώροι αναμονής, μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια, καταστήματα - duty free shops και διάφορα γραφεία εταιρειών.
   - Δεύτερος όροφος. Στο δεύτερο όροφο βρίσκονται μπαρ και εστιατόρια με θέα τους διαδρόμους.
To αεροδρόμιο διαθέτει δύο αίθουσες διακεκριμένης θέσης στην περιοχή των αναχωρήσεων (Business Lounge της Aegean και το Lounge «Μανώλης Ανδρόνικος»), μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών (ATMs) όλων των μεγάλων τραπεζών (Alpha, Eurobank, Euronet, National, Pireaus), γκισέ ανταλλαγής συναλλάγματος (OneXchange), ταχυδρομείο, Σταθμό Πρώτων Βοηθειών, υπηρεσία περιτύλιξης αποσκευών (αίθουσα αναχωρήσεων), υπηρεσία φύλαξης αποσκευών, δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο (WiFi) σε όλους τους χώρους και σημεία δωρεάν φόρτισης ηλεκτρονικών συσκευών συσκευών.

Ονομασία αεροδρομίου

Φέρει το όνομα ‘Μακεδονία’, από το ομώνυμο και μεγαλύτερο σε έκταση γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας, με μακρά ιστορία (το όνομα Μακεδονία προέρχεται από το "Μακεδόνες", που με τη σειρά του προέρχεται από το αρχαιοελληνικό επίθετο "μακεδνός", που σημαίνει "ψηλός σε ανάστημα").

Ιστορική αναδρομή αεροδρομίου

1917 - Έναρξη χρήσης της περιοχής του σημερινού αεροδρομίου ως «Αεροπορικό Πεδίο» με την ονομασία 'Μεγάλη Μίκρα'.
1938 - Έναρξη κατασκευής πολιτικού αεροδρομίου στη Μεγάλη Μίκρα, με την ονομασία 'Πολιτικός Αερολιμήν Θεσσαλονίκης'.
1992 - Μετανομασία του Αεροδρομίου από 'Κρατικός Αερολιμένας Μίκρας Θεσσαλονίκης' σε 'Κρατικός Αερολιμένας Θεσσαλονίκης Μακεδονία'.
2017 - Ανάληψη διαχείρισης του αεροδρομίου από την εταιρεία Fraport Greece, με σύμβαση παραχώρησης 40 ετών.
2020 - Παράδοση για επιβατική χρήση του διαδρόμου προσγείωσης - απογείωσης 10/28, μετά την επέκτασή του κατά 1.150 μέτρα, ώστε να μπορεί να δέχεται και υπερατλαντικές πτήσεις.
2021 - Ολοκλήρωση κατασκευής νέου τερματικού σταθμού έκτασης 34.100 τετραγωνικών μέτρων και ανακαίνισης του υπάρχοντος (75% αύξηση των ιμάντων παραλαβής αποσκευών, 50% αύξηση του συνολικού αριθμού πυλών αναχωρήσεων, 115% αύξηση των σημείων ασφαλείας και ελέγχου, 45% αύξηση των σημείων check-in), αναδιαμόρφωση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών, ανακαίνιση του οδοστρώματος στους χώρους προσγείωσης - απογείωσης και στάθμευσης αεροσκαφών

πόλη Θεσσαλονίκης, πληροφοριες  Πληροφορίες για την πόλη των Θεσσαλονίκης

Η Θεσσαλονίκη είναι η μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό πόλη της Μακεδονίας και η δεύτερη μεγαλύτερη της Ελλάδας. Ο πληθυσμός του Πολεοδομικού Συγκροτήματος υπολογίζεται σε 788.191 κατοίκους, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011.
Αποτελεί την έδρα του ομώνυμου δήμου και έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης.
Ιδρύθηκε το 316/5 π.Χ. από το Μακεδόνα στρατηγό Κάσσανδρο, και φέρει το όνομα της συζύγου του και ετεροθαλούς αδελφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Θεσσαλονίκης. Η Θεσσαλονίκη είναι ένα ζωντανό μουσείο ιστορίας καθώς έχει μια αδιάκοπη πορεία 23 αιώνων. Ιδρύθηκε από τους Μακεδόνες, αποτέλεσε πρωτεύουσα τετραρχίας για τους Ρωμαίους, συμβασιλεύουσα για τους Βυζαντινούς, εμπορικό και οικονομικό κέντρο κατά την Οθωμανική κυριαρχία και συμπρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους. Πολλά από τα αξιοθέατα της πόλης έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο της UNESCO με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Τα σημαντικότερα σημεία της πόλης που αξίζει να επισκεφτεί κάποιος περιλαμβάνουν το Λευκό Πύργο, τη Ροτόντα, την Αψίδα του Γαλέριου, την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, το αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης, την Άνω Πόλη, το Επταπύργιο, την πλατεία Αριστοτέλους κ.α.
(πηγή Wikipedia).


Άσκηση αποχιονισμού στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» (12/1/2024)
Η Fraport Greece πραγματοποίησε, στα τέλη Δεκεμβρίου, προγραμματισμένη άσκηση αποχιονισμού στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία». Στην άσκηση συμμετείχαν o φορέας επίγειας εξυπηρέτησης του αεροδρομίου και η εταιρεία ECOTECH, ως φορέας διαχείρισης και επεξεργασίας Λυμάτων, Αποβλήτων και Νερού.
Εκδήλωση για το Ελληνικό Πρωϊνό στο Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» (27/9/2023)
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, η Fraport Greece διοργάνωσε από κοινού με την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος εκδήλωση στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» για την προώθηση του της εμπειρίας του Ελληνικού Πρωινού».
Άσκηση ευρείας κλίμακας στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» (24/5/2023)
Η Fraport Greece, σε συνεργασία με την AEGEAN και με όλους τους αρμόδιους φορείς του αεροδρομίου (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα, Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας Βορείου Ελλάδος, Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, Φορέας Επίγειας Εξυπηρέτησης, Πάροχο Υπηρεσιών Ασφαλείας) πραγματοποίησε προγραμματισμένη άσκηση ευρείας κλίμακας (Emergency Exercise) στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Το σενάριο αφορούσε στην εκδήλωση πυρκαγιάς σε κινητήρα αεροσκάφους κατά τη διάρκεια της τροχοδρόμησης προς απογείωση.
Βράβευση του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» ως ένα από τα κορυφαία της Ευρώπης (21/3/2023)
Το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» διακρίθηκε στα διεθνή βραβεία «2022 Airport Service Quality Awards», στην κατηγορία των αερολιμένων που διαχειρίζονται 5 έως 15 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο, ως ένα από τα κορυφαία αεροδρόμια στην Ευρώπη. Τα κριτήρια της βράβευσης βασίζονται στην άμεση αξιολόγηση από τον ταξιδιώτη, η οποία πραγματοποιείται την ημέρα του ταξιδιού.